Mikä ihmeen työn muotoilu?

09.04.2018

Työn muotoilu (job crafting) tarkoittaa sitä, että työntekijä muokkaa oma-aloitteisesti työtään vastaamaan arvojaan, vahvuuksiaan ja tarpeitaan. Voisi kuvitella, että tällainen ”vallattomuus” johtaisi yrityksen ongelmiin, mutta asia on tutkimusten mukaan aivan päinvastoin.

Työn muotoilu on yhteydessä työn iloon (=tarmokkuuteen, keskittymiskykyyn ja ammatilliseen sitoutumiseen), työhyvinvointiin, hyvään työsuoritukseen ja siten myös yrityksen hyvään tulokseen ja hyvinvointiin. Yritykset, joiden työntekijät muokkaavat työtään, ovat onnekkaita.

Perusidea on, että muotoilu käynnistyy työntekijöistä, se ei ole johdon komennosta syntyvää. Aloitteelliset työntekijät pyrkivät lisäämään työhön liittyviä voimavarojaan hakemalla kehittymismahdollisuuksia, sparrausta esimieheltä tai tukea työkavereilta. Kun työssä on kehittynyt taitavaksi, työtä muotoileva haluaa lisää haasteita ja vaativuutta. Tämä on yritykselle eduksi: työnsä taitaja tietää, miten sitä tulisi kehittää myös siitä näkökulmasta, että ”meillä yrityksessä” menee hyvin.

Työn muotoilu saa aikaan nousupyörteen: se lisää työntekijän ja tiimin työn mielekkyyttä, hallinnan kokemusta ja iloa; kannustaa hyvään työsuoritukseen, joka näkyy yrityksen hyvinä tuloksina. Kierros kierrokselta.

Ursula Hyrkkänen
NewWoW Crafting -hankkeen projektipäällikkö
Hyvinvointi- ja johtajuus tutkimusryhmän vetäjä
Turun ammattikorkeakoulu

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *